Als je iets wilt steunen, denk dan eens aan de voedselbank

De vooroordelen over het gebruik van de voedselbank zijn niet gering. Totdat men er zelf mee te maken krijgt. En dat kan echt zomaar gebeuren. Texel heeft sinds 2006 een voedselbank, waarvan op dit moment 30 gezinnen wekelijks gebruik van maken. Ik ben er vrijwilliger. Iedereen die twijfelt aan het nut van de voedselbank, zou er zelf een week moeten meehelpen.

“Ik zie dat mensen hun voedselpakket met een auto komen halen. Dan doe je toch eerst die auto de deur uit voordat je je aanmeldt voor  zo’n pakket?” is een veelgehoord argument om ertegen te zijn. Er wordt vergeten dat de auto nodig kan zijn voor het werk of voor een ziek gezinslid. Criticus, denk na: heb je er wel eens bij stilgestaan dat een familielid van de rechthebbende het pakket komt halen?

Voedselbank Texel

Geloof me. Niemand meldt zich graag aan.

De mensen die uiteindelijk de moed hebben om zich aan te melden, hebben niet zomaar recht op een pakket. Indien noodzakelijk staan maatschappelijk werkers hen bij om ervoor te zorgen dat zij weer zo snel mogelijk alles op orde hebben. Het voedselpakket is een manier om mensen uit de problemen te halen en om erger te voorkomen. Geloof me, niemand meldt zich graag aan. De meesten hebben lang gewacht, voordat ze aan de bel trekken.

Voordat je een ver goed doel gaat steunen: wat kun je bijdragen aan je eigen samenleving?

Waarom steun ik de voedselbank? Omdat ik zie welke mensen zich hebben aangemeld en hun verhaal ken. Bij de meeste denk ik: in deze situatie had iedereen terecht kunnen komen. Door ziekte, scheiding en/of een ontslag kan je financiële toekomst op zijn kop komen te staan. De voedselbank – iedereen weet hoe zwaar de boodschappen drukken op de huishoudbegroting – kan  een gedwongen verkoop van je eigen huis zelfs voorkomen. Ik zou alle mensen die een project ver weg steunen willen zeggen: denk dan eens aan je eigen samenleving en wat je daaraan kunt bijdragen.

Een directeur die eerst moet worden betaald? No way.

De voedselbank is op geen enkele manier te vergelijken met een goed doel waarbij vaak eerst de directeur betaald wordt. De steun die horecabedrijven, grote en kleine winkeliers en particulieren in natura en geld geven, komt meteen op de juiste plek terecht. De voedselbank Texel draait volledig op vrijwilligers en giften in geld en boodschappen. Van het geld dat gedoneerd wordt kunnen we vlees kopen. Of andere levensmiddelen als we echt omhoog zitten en niet genoeg producten aangeleverd krijgen uit Amsterdam. We zijn nu nog afhankelijk van wat het regionale distributiepunt in Amsterdam voor ons heeft. En van de giften op Texel.

Liever delen met de voedselbank dan de kliko.

Op Texel wordt veel gegeven. Vooral als we een inzameling hebben gehouden bij een supermarkt, kunnen we er weer even tegenaan. Ook dankzij mensen die zelf wat komen brengen en met steun van een aantal bedrijven. Het valt niet mee, om zoveel mensen elke week van verse groenten en fruit te voorzien. Er zijn veel bedrijven op Texel die iets met voedsel doen en veel onnodig weggooien. Juist deze mensen/bedrijven zou ik willen vragen of ze aan voedselbank Texel willen denken! Dat voorkomt dat we voorraden uit Amsterdam moeten halen. Wat je over hebt mag gebracht worden, we halen het als het even kan ook op. Bij de voedselbank verspillen we niets.

Deel jij je overschot liever met de voedselbank dan de kliko?
Ga naar www.voedselbanktexel.nl of bel 06-19 17 95 98

Dit is een gastblog: Marielle Aubertijn

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Wat is jouw reactie

*