Creatieve geesten aan het Pater Witteplein

Elke keer sta ik er versteld van hoeveel  leuke mensen er  ‘in het wild’ rondlopen. Clasien Bruin is er zo één. Ze is soms hilarisch grappig in de omgang, houdt van gezelligheid en – daar is het me nu om te doen – maakt keramische kunstwerken (simpel gezegd: kunst van gebakken klei). Binnenkort kun je haar werk en dat van andere kunstenaars weer bewonderen in Atelier Offerhaus in de Den Burgse Molenstraat. Dat is de plek waar Clasien in zeven jaar de fijne kneepjes van keramiek maken leerde. Dus: ik ga Clasien het hemd van het lijf vragen over haar passie. Ze is niet de enige creatieve geest in en om huis, trouwens …

Schermafbeelding 2013-12-17 om 14.08.01

Keramiek, wat is het? Dat is aardwerk, steen of porselein dat wordt gevormd/afgewerkt door verhitting. De vrouw van Pablo Picasso is een van de meest beroemde keramisten ter wereld. Clasien: “Je bakt je werk af in een oven op 800 tot 1000 graden. Je kunt het dan afwerken met speciale verven of glazuursoorten.

Ik ken Clasien via haar man Marlon. Als ik vertel dat ik haar ga ondervragen, zegt hij: “Sterkte ermee; als Clasien kleit, is ze niet aanspreekbaar.”

Clasien haar verhalen zijn gortdroog. En hilarisch. Ze werkte voordat ze op Texel belandde, jaren in de psychiatrie. “Ik ga je vermoorden”, zei een client ooit tegen haar. “Dat is goed”, zie Clasien. “Maar …  zullen we dat dan na de koffie doen?”  Ze werkt nu in het Maartenshuis, een antroposofisch woon- en dagbestedingshuis voor verstandelijk beperkten. En daagt de bewoners graag uit: “‘Ik ben hier niet om jullie te bedienen’, zeg ik dan. Ik help hen om de grenzen van hun kunnen op te zoeken.’”

“Als ik de drang voel om iets te maken, dan moet het af”

Ze maakt prachtige keramische objecten.“Als ik de drang voel om iets te maken, dan moet het af. Met je handen bezig zijn met klei doet ook iets met je trouwens. Van tevoren weet ik nooit wat het wordt. Wat ik maak, is sterk afhankelijk van mijn stemming en komt nooit uit de boekjes. Ben ik blij, maak ik vaak sieraden. Als ik somber ben, dan zie je dat ook terug in mijn werk.” Ze wijst naar een vaas, waarop je de donkere, spookachtige contouren van mensen ziet. “De dochter van een goede vriendin is ernstig ziek. De spookachtige figuren verbeelden onze twee gezinnen en hoe we met elkaar verbonden zijn.”

Ze maakt alles wat maar te maken is van klei. Vazen, sieraden, beelden, prachtige versierseltjes voor op doosjes. Clasien’s huis ademt een en al creativiteit uit. Zelfgemaakte engeltjes van klei preiken op de televisiekast. Aan de muur hangt een prachtige lamp, die sfeervol, gedempt licht verspreidt. “Dat is een probeerseltje van purschuim. Ja, daar ben ik wel trots op.” Zijn haar man en zoon Sem ook trots op wat ze maakt? ‘Ja, ik denk het wel. Maar Sem zegt ook wel eens: ‘Mam, dat vind ik helemaal niks.’

Clasien gebruikt alles dat ze in huis voorhanden heeft, om haar hobby uit te oefenen.

Ze pakt borrelglaasjes uit de kast om mooie ronde vormen te maken. “Platte kleiobjecten kun je het beste knippen met een keukenschaar. En het kinderkookgerei van de Hema is heel handig om vormen en structuren mee te maken. Die kleine deegrollertjes zijn ideaal.” De siliconen hartenvormpjes die ik gebruik voor cupcakes bakken met  Tessel en Robin, gebruikt Clasien om waxinelichtjeshoudertjes te maken. Klei eromheen vouwen, Afbakken, afwerken met zilververf en voilà, je hebt een fantastisch kerstitem in handen.

Clasien is niet de enige creatieve geest in huis. Marlon is grafisch vormgever. Zijn vader is portretschilder en moeders is geen onverdienstelijk kleier.  Zoon Sem, een puber met een eigen stijl, is vastbesloten later filmmaker te worden. Hij schetst ook graag. Humoristische dingen, met pen en potlood. Waar al die creatieve geesten wonen? Aan het Pater Witteplein. De twee ogenschijnlijk standaard nieuwbouwhuisjes, herbergen een wereld aan creativiteit.

Wil je Clasien’s creaties zien? Van 20 december tot en met 3 januari kun je het werk van alle cursisten van atelier Offerhaus bekijken. En kopen, als je wilt. Adres: Gravenstraat 7, Den Burg.

Een online inkijk in Clasien haar werk vind je op haar site: http://www.clasienbruin.jimdo.com

 

 

 

 

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Reacties

 1. Mooi geschreven Femmy,precies zo als ze is!
  Gezellig,creatief en lief,maar vooral d,r humor,hilarisch en na meer dan 30jr die wij elkaar kennen,nog geen spatader verandert ;p
  Liefs van zwanet.

 2. Geeft een juist beeld van mijn zus als persoon, knap getypeerd.
  Onze moeder volgde ook altijd haar creatieve neus vooral bij inrichten van haar huis, ze volgde niet de massa wat dat betreft. Zonder ons met zoveel woorden te prijzen zette ze onze handvaardigheid werkstukken in de kamer te pronk. Ook van mij, want ik ben ook wel creatief. Ideeen genoeg.
  It runs in the family.

  • José, wat een leuk naschrift! Clasien vertelde dat ook, hoe je moeder die creativiteit stimuleerde door veel aandacht aan jullie knutselwerken te geven. En dat jij ook behoorlijk creatief bent. Dus de creativiteit komt duidelijk van twee kanten. :))

 3. Een treffend verhaal over mijn creatieve ega! Chapeau Femmy!!!

Wat is jouw reactie

*