Struun helpt me houden van het hart van Den Burg

Den Burg, vrijdagavond, aan het einde van de middag. Eindelijk, Struun is begonnen!

Terwijl mijn oudste zich vermaakt in de turnzaal bij meester Abdou, fiets ik met Robin (4) door het hart van het dorp.

Dagenlang bouwde het verlangen op

We zagen hoe bij de bioscoop een podium werd gebouwd. Hoe het broeide op de Groeneplaats. Via twitter en Facebook  komt de line-up voorbij.  ‘Hé mama, er  staat een tént bij de supermarkt!’

Met een stuk verpakte zalm onder de arm luisteren we naar een jonge, breekbare muzikante, die met haar gitaar mooie covers  en een zelf geschreven nummer speelt. Wat een heerlijke afleiding tijdens het afwerken van ons boodschappenlijstje… Robin wiegt heen-en-weer tegen me aan.

Even later slingert ze op haar fietsje door de Waalderstraat. Drie keer rijdt ze bijna tegen een voetganger aan. ‘Robin, grietje, voor je kijken!’ Het lukt me met geen mogelijkheid haar te helpen focussen. Ze is totaal afgeleid door de prachtige verlichting, die het centrum verenigt tot een winters en warm kloppend winkelhart. Eindelijk, een gezellige vrijdagavond in Den Burg.

In de Molenstraat kapseist ze bijna, als ze ziet dat de ‘Carolinekerk’ blauw verlicht is (Robin vernoemde de Katholieke Kerk naar een lieve, jonge vrouw die altijd de juiste kadootjes voor haar meenam). Voor mijn kinderen is Struun één groot sprookje.

Sentimentele reis

Voor mij is Struun nu al een sentimentele reis naar de tijd dat het nog traditie was om elke vrijdag een rondje door Den Burg te gaan. De laatste jaren is de vrijdagavond tussen oktober en februari een droevige bedoening. Donker, koud en de helft van de winkeldeuren is dicht. Als local krijg je vaak het gevoel dat je niet belangrijk bent; zodra de laatste toeristen het eiland de rug toekeren, sta je als Texelaar vaak aan dichte deuren te rammelen.  Voor de Sinterklaaskadootjes deed ik de laatste jaren vaak een greep in de webshops.  Struun zorgt ervoor dat ik weer ga houden van het vrijdagavondrondje door Den Burg.

Ik fantaseer: hoe leuk zou het zijn als de intocht van Sinterklaas, aan het begin van een heldere avond in het hart van Den Burg, de start zou zijn van Struun? Die warme gezelligheid, de verlichting, de tenten, overal mensen, verwarmde terrassen…

Nadat we Tessel hebben opgehaald van turnen, gooi ik snel de zalm in de pan en kook de rijst en groenten. Buiten kijken de kinderen betoverd naar de Ufo-achtige zoeklichten die de zwarte lucht verlichten. Struun roept ons terug.

Nippen van een winterbiertje bij Sextet

Rond de grote, oude boom op de Steenenplaats staat een tent. Het is er warm. Uit de winkels komt een warme gloed. Alle deuren staan open. Eindelijk. We genieten van de jazzy klanken van Sextet. Ik nip van mijn winterbiertje, de kinderen drinken appelsap. Robin valt bijna op mijn schoot in slaap bij het heerlijke stemgeluid van Roland Bisschop. Tessel geniet van de trompet van haar muziekleraar Mattieu Vulto. Ondertussen is op andere plekken in Den Burg ook van alles te zien en te horen. Muziek, theater, kunst, …

Het is vrijdagavond, Struun heeft nog twee middagen en avonden voor de boeg. Wij hebben Struun in ons hart gesloten. Overdreven om zo’n festival te organiseren in de al drukke en indrukwekkende Sinterklaastijd? Welnee! Voor ons hóórt het vanaf nu bij de Sinterklaastijd. Volgend jaar weer!

Tijd om naar buiten te gaan. De zon schijnt. De tweede dag van Struun roept ons…

Zie ik je daar…? Check het programma op www.struuntexel.nl of in de programmaboekjes die overal in de winkels liggen

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Reacties

  1. Wil HOMAN says:

    Femmy, zeer goed verwoord! Organisatie doorgaan op deze voet!! Schitterend weekend met fantastische optredens!! Hulde!!!

  2. Richard Segers says:

    Goeden avond kunt u mij bellen. U heeft mij dag gekleurd.
    Groet Richard Segers voorzitter van Struûn Texel.

    • Beste Richard, ik lees je bericht nu pas! Neem aan dat het te maken had met het voorlezen van bovenstaande blog op de sponsoravond? :) Wat een eer, geweldig. Bedankt voor het mooie weekend. Voor ons heeft november kleur gekregen. Als ik nog iets kan betekenen…?

Wat is jouw reactie

*