De boomgaard van Jaap Dros

Aan het begin van de Hallerweg, balancerend op het randje van Den Burg, staat een huis. Een droomhuis. Een ravot- en gewoon op je laarzen naar binnenrennen huis. Met veel spullen, geheime hoekjes.

Appels, peren & vlierbessenjam

Nee, Dinky, niet tegen de appelkratten piesen!

Een huis waar altijd even wordt verbouwd. Een huis met een tuin die je doet denken aan The Secret Garden uit je mooiste fantasieën.  Een huis met een wc waar de wind langs je billen waait. Een huis dat zich helemaal niets aantrekt  van de nieuwbouwwijk die er tegenaan is gebouwd en zijn eigen tijd bepaalt. Een huis met tegen de stoel aan geparkeerde gitaren en papiertjes op tafels waarop mooie krabbels staan. Een huis met een boomgaard, waar je appels kunt eten, met zacht en sappig roze vruchtvlees. In dit huis woont Jaap Dros. De leukste muziekleraar van de OSG ooit. Een vrijbuiter en kindervriend. De man die gedichten van J.C. Bloem vertaalt in muziek. Op de dag dat de herfst ons overvalt, ga ik met moeders, juffen en dertig kleuters naar zijn heerlijke boomgaard.

Oktober heeft ons overvallen

Een waterige ochtendzon verwarmt het eiland met veel moeite tot 7 graden. Zuchtend kom ik tot de ontdekking dat oktober me heeft overvallen. In tussenjassen, zomerjacks met bodywarmers eroverheen en stampend op onhandige laarzen lopen ruim 30 kleuters voor ons uit. Een maand geleden renden ze nog op blote voetjes over het strand en gierden ze het uit, terwijl ouders lachend het zoute water van hen afspoten met de tuinslang. Ik mis het onderduiken in zee. Lome broeierige avonden bij strandhuisjes. ‘Mama, in de zomer hoef ik nooit naar bed, want ik word dan niet moe….’

Er is ook veel om naar uit te kijken.

De rode en zelfs roze en paarse paddenstoelen op het Sommeltjespad. Het prachtige oranjegele licht van de oktoberzon aan het einde van de middag, waar fotografen zo verschrikkelijk gek op zijn. De Texelse oostenwind als ideaal excuus om nog even extra dicht tegen iemand aan te gaan lopen. Kaarsjes, lampjes, kalebassen! Sinds kort heb ik er een herfstverlangen bij: de appels, peren en walnoten uit de boomgaard van Jaap Dros. Vanaf nu haal ik hier mijn fruit. Het ommetje voor deze boodschap is meer dan de moeite waard: ik betaal hier dik 60 cent minder voor een kilo appels dan in de supermarkt. En als ik het smaakverschil in geld zou kunnen uitdrukken: bij Jaap smaakt dit najaarsfruit honderden euro’s lekkerder.

Stoofperen met Calvados

De takken van de appelbomen hangen laag en vol. Happend van pasgeplukte appels met rozig vruchtvlees luisteren de kinderen naar de verhalen van Jaap. Het kindje van een moeder die vorige week nog vertelde dat haar dochter écht alleen maar knijpfruit lust, geniet stilletjes van haar tweede sterappel. Jaap vertelt over de peren waarvan Duitsers stiekem hapjes nemen, in de verkoopkast bij zijn huis. En dat ze dan van een koude kermis thuiskomen. Omdat je deze peren eerst moet stoven. Liefst met siroop en… een klein beetje Calvados.

God, wat verlang ik naar de geur van stoofperen in huis.

Terwijl we uitrusten bij een schuurtje, pakt Jaap zijn gitaar en zingt een liedje. Zijn donkere stem is de herfst. ‘Onder de perenboom, had ik een hele mooie droom…’

Terwijl een oorwurm uitrust op zijn schouders, dit insect is net als de pissenbed dol op valfruit, gaat Jaap ons voor over een kronkelend paadje. Onder de hazelnootbomen zoeken we pasgevallen noten. Met bollende broekzakken en tassen vol appels rennen de kinderen richting de Hallerweg. Tijd om terug te gaan naar school. Oktober heeft ons overvallen en omarmd.

Het betaalbare, onbespoten en heerlijke herfstfruit van Jaap Dros (handappels, moesappels, peren, pruimen, jam) kun je kopen: Hallerweg 26, Den Burg. Neem kleingeld mee.

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Wat is jouw reactie

*