Kansloze dreigementen: de top 5

Zomervakantie voorbij, herfstvakantie voor de deur. In de vakantie moet het leuk zijn en dan ga je als ouder soms ver om die gezelligheid af te dwingen. Het inspireerde mij tot de top 5 meest kansloze dreigementen.

Dreigement 1. Laten stikken in de auto

Op het strand van Paal 28,  bij 30 graden Celcius: ‘Als je nu niet ophoudt met het treiteren van je zus, zet ik je in de auto (met andere woorden: ik laat je achter in een auto waarvan de binnentemperatuur in no time oploopt tot 80 graden. Met recht het meest zinloze en meest onuitvoerbare dreigement van deze top 5).

Dreigement 2. De verkoopster neerzetten als boze heks

Liefje niet aankomen, want dan wordt de mevrouw van de winkel echt heel boos. De -immer vriendelijke – winkeleigenaar vertelde mij wat zij dit soort klanten het liefst toesnauwt: ‘Hoe durf je om mij als de boze heks in jouw kromme, ziekelijke opvoeding in te zetten om je punt te maken bij je kroost!’ De eigenaar spreekt het in het heetste van de strijd –heel verstandig- nooit uit. Ik breek met dit punt symbolisch een lans voor haar.

Dreigement 3. Klassieker van een gestresste manager

Deze hoorde ik op het parkeerterrein van een Texels museum, terwijl de spreker zijn zoontje hardhandig bij zijn arm pakte: ‘Papa heeft heel veel centjes betaald voor deze vakantie, dus je moet wel effe normaal blijven doen…’ (…).

Dreigement 4. Eet je bord leeg, want anders…

Klassieker, veel gehoord op zonnige terrassen: als je nu je bord niet leeg eet, krijg je de hele week geen ijsje. Je moet dingen zeggen die je kunt waarmaken/volhouden, heb ik wel eens van een opvoedgoeroe gehoord. Omdat ik zeker weet dat je zwicht bij de Cocksdorpse IJsboerderij Labora: slik dit dreigement in en laat dat bord eten voor wat het is.

Dreigement 5. De boot misbruiken

Vaak gehoord, halverwege de vakantie, als de dip op zijn diepst is: ‘Als je niet luistert, zet ik je op de boot!’
Alle schepen van Texels Eigen Stoomboot Onderneming  zijn de ideale plek om al je zorgen overboord te gooien. Of bij terugkeer zorgeloos een aangesterkt het vasteland weer aan te doen. Daar pochen zo ongeveer alle eilandse logiesverstrekkers mee.
Laten we eerlijk zijn: iedereen vuurt wel eens de dreigende Als… dan…-zinnen op zijn kinderen af. Maar, echt, er geldt op het eiland één heilige regel: misbruik nooit  onze boot – onze ultieme trots en dé bevestiging dat we eilanders, eigenzinnig en bijzonder zijn – om je kinderen in het gareel te krijgen! Al gillen ze het hele strand bij elkaar. Maak nooit een negatieve associatie of forceer geen trauma’s die te maken hebben met onze Texelse boot. Nooit!

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Reacties

  1. Marrigje says:

    Nr 2 is geen loze bedreiging. Alleen zal een winkeleigenaar/medewerker niet zo zeer hun toorn richten op het kind maar zeker wel op de ouder als een kind overal aanzit of dingen stuk maakt. Een kind mag daat best bewust van gemaakt worden. Deze opmerking valt niet inde categorie dreigementen maar in de categorie waarschuwingen en hoort dus in dit lijstje niet thuis.

    • Ha, ha, zo kun je het ook bekijken. Ik heb het in deze context als een bedreiging bestempeld, omdat ik vind dat je niet moet dreigen met boosheid en zeker niet de boosheid van iemand die je niet kent. Als mijn kinderen in de winkel ergens aanzitten, zeg ik ‘Ik vind het niet leuk dat je aan de spullen zit zonder het aan mama te vragen’. Het interesseert mij platgezegd geen moer wat een ander van mijn opvoeding vindt en ga uit van mijn eigen normen en waarden. Met andere woorden: ik heb het dreigen met een eventuele boze winkelmeneer of -mevrouw niet nodig om mijn opvoeding inhoud te geven en mijn kinderen schieten daar ook niets mee op. Daarmee ben ik in mijn beleving begrijpelijker en minder dubbelzinnig voor mijn kinderen en ik betrek de winkelmeneren en mevrouwen van deze wereld ook nog eens niet ongevraagd in de opvoeding … :)

Wat is jouw reactie

*