Het zonsondergang cliché? 5 Tips

Zonsondergangen en wolkenpartijen zijn een van de meest gefotografeerde onderwerpen op deze planeet. Op Texel spannen ze de kroon, qua schoonheid. Ze zijn mooi en opgebouwd uit kleuren die je niet vaak ziet in onze dagelijks natuurlijke wereld. Omdat ze zo vaak gefotografeerd worden zijn zonsondergangen een tikkeltje een fotografisch cliché geworden. Hoewel elke zonsondergang uniek is kan het een echte uitdaging zijn om ze vast te leggen op jouw unieke manier.

Compleet ontsnappen aan de cliché van zonsondergang foto’s zal nooit lukken, maar toch wil ik je vijf tips geven die je kunt gebruiken om die gloeiende basketbal aan de horizon nog interessanter vast te leggen.

1. Kijk achter je

We hebben altijd de neiging om voor ons te kijken. Waarschijnlijk is dit een biologisch aandoening omdat onze voeten naar voren zijn gericht en onze ogen aan de voorkant van ons hoofd zitten. Het liefst willen we niet teveel tijd doorbrengen met over onze schouder kijken. Soms liggen de beste dingen toch echt achter je. Dit geldt ook voor jou als je, net als gisteren, met je kiekjeskast op de zon gericht staat. De zon mag dan wel voor je liggen, maar kan door zijn belichting prachtige visuele effecten creëren op de wolken achter je. Neem dus eerst een kijkje om je heen voordat je, net als de andere 30 mensen die naast je staan, de zoveelste foto van de zon neemt.

Zonsondergang. Kijk eens achter je!
De zon verlicht soms prachtige de wolken achter je

2. Maak gebruik van een richtlijn

Wat is een richtlijn? Dat zijn elementen die worden gebruikt om de foto een punt te geven die de aandacht trekt. Het is een soort middelpunt van je foto die opgaat in je afbeelding maar wél alle aandacht opvraagt. Dit kan een steiger, strandpaal, huis maar ook een duin of zandbank zijn.

Zonsondergang met de duinen als richtlijn
De weerspiegeling wordt als richtlijn gebruikt, hierdoor wordt je als kijker naar het meertje getrokken

Zonsondergang met het lage water als richtlijn
De lijnen van het lage water verplaatsten je aandacht uiteindelijk naar de hond

3. Zoek een verhaal

Een mooie foto is, nou ja, gewoon een mooi plaatje. In plaats van alleen een nietszeggend beeld, kunnen foto’s prachtige verhalen vertellen. Is er iets aan de hand om je heen wat je kunt integreren om je foto tot leven te laten komen? Of gebeurt er iets waardoor mensen zich afvragen wat er aan de hand is als ze je foto bekijken? Bij het bekijken van je foto gaat het puur om de beleving.

Zonsondergang met een verhaal
TESO Haven bij ’t Horntje

Zonsondergang met wadlopen als verhaal
Wadlopen bij zonsondergang

4. Het Schimmenspel

Zonsondergangen zijn geweldig en vinden altijd plaats op tijden waar silhouetten tot hun recht komen. Silhouetten komen vanzelf tevoorschijn zodra de zon onder gaat, mensen op het strand of de vogel die voorbij vliegt. Houd je ogen open: als je goed om je heen kijkt, zie je minder voor de hand liggende voorwerpen die prachtige silhouetten kunnen maken. Veel objecten maken mooie grote silhouetten en blijven ook herkenbaar door hun karakteristieke vorm. Bomen maken prachtige silhouetten. Vooral in de winter wanneer alle bladeren zijn verdwenen.

Zonsondergang met het gebruik van een silhouet
Silhouetten geven je foto meer inhoud en speelsheid zonder dat het ten kosten gaat van de zonsondergang

5. Plaats iets op de voorgrond

Ook jij kunt getuige zijn van de meest briljante zonsondergang op Texel. Als je later je foto terug kijkt, denk je: ‘hmmm, in het echt was ie toch echt mooier, nu is het maar een ansichtkaart zonder ‘sicht’.’ Probeer eens iets op de voorgrond in je foto te verwerken. Objecten waarvan jij denkt dat ze in de weg staan kunnen een extra dimensie toevoegen aan een foto. De zonsondergang is op zich een verafgelegen indruk. Het plaatsen van iets op de voorgrond kan de samenstelling van je foto een andere twist geven.

Zonsondergang met helmgras op de voorgrond
Inkoppertje op Texel. Duinen met helmgras, altijd en overal te vinden voor je foto

Zonsondergang met een persoonlijk iets als voorgrond
Iets van jezelf op de voorgrond kan de zonsondergang meer persoonlijk maken

Het is dus  goed mogelijk om meer met de cliché zonsondergang te doen en prachtige foto’s te maken. Vergeet niet, een goede zonsondergangfoto gaat niet persé over de zonsondergang, maar over de sfeer, de compositie en hoe de mensen je foto beleven. En: durf eens over je schouder te kijken…
About Jan

Responsive WordPress Design ∙ ∙ Ondernemer ∙ ∙ WP Freak ∙ ∙ Blogger ∙ ∙ Koffie Addict ∙ ∙ Sometimes I Do Something Brilliant - Mostly Not ∙ ∙ Ik heb trouwens ook een Google+ profiel.

Reacties

  1. mooie tips Jan (van een ervaringsdeskundige )

Wat is jouw reactie

*