Ik vertrek naar Samsø

Te gek. We vertrekken volgende week met een Texels gezelschap naar het Deense eiland Samsø. De plek waar boerenzoon Søren Hermansen een energierevolutie veroorzaakte en een financiële crisis in de kiem smoorde. Door eigen energie op te wekken uit duurzame bronnen.

Een lokale energierevolutie redde het eiland van de ondergang. 

Amper tien jaar geleden verloren de Samsø’ers met tientallen tegelijk hun baan. Lokale bedrijven verdwenen of vielen in handen van landelijke ketens, Nu bruist het eiland in alle opzichten van de energie. De inwoners maken zich onder leiding van Hermansen los van de grote energiebedrijven. Ze besluiten dat ze geen volgzame consumenten meer willen zijn die lijdzaam afwachten wat het vasteland voor hen in petto heeft. Onder leiding van Hermansen groeien de inwoners met elkaar in de rol van actieve, zelfredzame procent van duurzaam opgewekte energie. De bron: wind en biomassa.

Man, man, wat kan ik, eilandmeisje van Texel, veel leren van de Samsø’ers. Ik douche al om de dag. En, happend naar adem, koud. Echt. En ik ben klant bij het lokale Texelenergie. Maar het kan veel beter!

Ik kijk nog even naar de Tegenlichtuitzending Power to the People van een paar maanden geleden. Daarin kreeg Samsø veel aandacht. De wuivende mais, gerst en tarwevelden op het eiland zien er niet alleen schitterend uit en leveren niet alleen voedsel. De stro die boeren elk seizoen van het land halen, worden duurzaam verbrand en leveren warmte. Energie dus. Dat zorgt ervoor dat de deze eilanders de olie uit het onbetrouwbare Midden-Oosten nooit meer nodig hebben. Ze leven van de wind(molens) en biomassa.

Texel heeft ook gerst, mais en tarwevelden. Op het groentje in mijn woonwijkje past mákkelijk een windmolen. Dus (…)

Ze krijgen geen voet meer aan de grond op Samsø, de grote energiebedrijven. Ja, tenzij de energie willen kópen, natuurlijk; het eiland genereert meer energie dan het gebruikt. Het overschot verkopen de inwoners aan, inderdaad, energiebedrijven op het vasteland. Bewoners, verenigd in een coöperatie, profiteren direct mee van deze inkomstenbron. Het bijeffect: de co2-uitstoot is ongekend laag. Hermansen: “Sommigen willen de wereld, walvissen en regenwoud redden. Dat is ok. Ik wil mezelf en mijn gemeenschap redden.”

Kun je het je voorstellen? Niet meer afhankelijk zijn van de Nuon? Niet meer leidzaam toezien hoe elke crisis in het Midden-Oosten de prijs van een vat olie, en uiteindelijk jouw energierekening, met enkele dollars per maand opstuwt? Niet meer hoeven twijfelen of je energie nu wel of niet groen is, omdat je onmogelijk de ingewikkelde en tradionele energieketen kunt doorgronden?

Besef je je dat de energierekening over 10 jaar misschien hoger is dan de hypotheek of huur van je huis…? Texel moet, als we rond willen komen, binnen nu en tien jaar zelf zijn energie gaan opwekken.

Daarom gaan we naar Samsø.

Onder leiding van Brendan de Graaf van de Texelse energieonderneming Texelenergie. Om stuiterend van energie en volledig geïnspireerd verder te werken aan een zelfredzaam Texel.

 Ik hoop dat ik Hermansen, superster in de energiewereld, mag ontmoeten. 

En als ik verder doordenk… Waarom komen de wortels en aardappels uit die gele overkantse Jumbo-vrachtwagen, terwijl ze hier tegenover mij op het land groeien…?

Wordt vervolgd (…)

Reportage met Søren Hermansen en Brendan de Graaf: Power to the People | Tegenlicht

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Reacties

  1. Dag Femmy, goed verhaal. Blijft me overigens enorm verbazen dat we op Texel steeds dezelfde dingen blijven doen. Wel goed wederom naar Samso, Maar hebben we al vaker gedaan en zo ook naar Gotland, mooie stap gemaakt daarna om met zijn 12en Texelenergie op te richten. Soren is hier trouwens verschillende malen geweest. Zelfs nog via een europese subsidie een analyse voor Texel Energie gemaakt met name dat voorlichting en educatie en bovenal samenwerking met andere Texelse partijen op duurzaam gebied zou opgepakt zou moeten worden.
    Ligt helaas op de plank.

  2. Telepathie, Francien! Waar je naast woont, word je mee besmet… ;)

  3. Francien says:

    Hoe grappig! Tijdens mijn jetlagmoment lag ik vannacht te brainstormen hoe de Texelse produkten bij de Texelse bevolking te krijgen zonder dat ze daar 3 uur per dag voor moeten fourageren…..

Wat is jouw reactie

*