Myxomatosebommen

Myxomatose bommenKonijnenkeutels

Het kan nooit meer lang duren voordat de Texelse bossen en duinen bezaaid liggen met konijnenkadavers en stervende konijnen. Nu al worden veel van onze hupsige vriendjes voor “tam” aangezien; in feite zijn ze doodziek. Mocht een wild konijn niet voor je vluchten, dan heb je een konijn ontmoet met de eerste symptomen van Myxomatose.

Het virus is niet overdraagbaar op mensen, honden en andere diersoorten, maar laat de konijnenpatiënt alsjeblieft gewoon zitten waar het zit. Naar de dierenarts brengen heeft geen zin; tenzij je graag tientallen euro’s neertelt voor het laten inslapen van een wild, kansloos konijn? Het virus verspreidt zich via stekende insekten zoals muggen en vlooien en sinds een aantal jaren ook van konijn op konijn. De poep van konijnen fungeert ook als myxomatosebom. De vriendelijke stampertjes hebben de gewoonte hun eigen en elkaars poep te eten. De keutels zitten vol vitamines, mineralen en… in het slechtste geval ook bomvol met het myxomatosevirus.

In de jaren vijftig verspreidde de Australische overheid de ziekte met opzet, om de gigantische populatie van ingevoerde Europese wilde konijnen te verkleinen. Een nogal Mengele-achtige methode om jezelf van een plaag te ontdoen, als je het mij vraagt… Het virus, een pokkenvirus dat tumoren veroorzaakt, deed zich snel daarna tegoed aan wilde konijnen in heel Europa.

About Jan

Responsive WordPress Design ∙ ∙ Ondernemer ∙ ∙ WP Freak ∙ ∙ Blogger ∙ ∙ Koffie Addict ∙ ∙ Sometimes I Do Something Brilliant - Mostly Not ∙ ∙ Ik heb trouwens ook een Google+ profiel.

Wat is jouw reactie

*