Overlevingstips voor Texelse autocross

Genieten van scheurende wrakken, aandoenlijk uitziende meneertjes in gedeukte auto’s en de hilarische commentaren van de Van Sambeken vanuit de reportagepipocaravan. Smeer. Jaag je geld er doorheen. Laat je designerbril en hakjes thuis. Onmisbare overlevingstips voor de Texelse autocross.

Robin (4) bij de autocross

1. Laat je lenzen en designerbril thuis

Als je hoornvlies je lief is: laat je lenzen thuis. Eén middagje wazig zien is minder erg dan blijvende oogschade. Neem gewoon je oudste (zonne)bril of een lasbril mee. Bereidwillige agrariërs uit de Eierlandse polder maken de baan na elke race nat met watertanks, waar op maandag de stront weer ingaat. De auto’s driften door de bocht en ze trakteren het publiek op een spray van fijn zand en modderklonten. Na zo’n traktatie begrijp je ook waarom de voordewindse publieksdijk zo populair is.

2. Koop herriestoppers

Neem voor je kleine kinderen ook herriestoppers (te koop bij elke drogist en de HEMA) of andere gehoorbescherming mee. Vooral de Stockcars maken een enorme pokkenherrie.

3. Overdress niet voor de Texelse autocross

Tijdens ‘mijn laatste cross’ zag ik een meisje voorbij strompelen op kittige ballerina’s met strikjes. Ze had urenlang uit alle macht geprobeerd om niet van de ‘tribune’ (een hobbelige, overvolle grasdijk…) te vallen. Ik zag haar van pijn vertrokken gezicht en was blij dat ik mijn gezonde, praktische boerenverstand had gebruikt. Kies praktische kleding en schoenen.

4. Zet de radio aan

Schakel bij vertrek naar de baan de radio in en zoek de frequentie van Radio Texel op (FM 106.1). Daar hoor je de stemmen van twee broers die erfelijk zijn belast met humor en verbaal talent. Ze nemen je in het onvervalst Texels en Dunglish mee naar de baan. Kort nadat je het geluid van staal-op-staal hoort, klinken de geruststellende woorden van Marco door de speakers: ‘Nothing on the hand guys, nothing on the hand’. Broer Robin jogt als een razende reporter over het crossterrein en arrangeert interviews met deelnemers.

Wil je op de baan crossjargon leren en de pikante details niet missen? Zorg dan dat je een plek in de buurt van de reportagewagen bemachtigt. Leuke radio maken is een vak. Deze mannen kunnen het.

Robin hoorde onlangs dat hij genezen is van kanker; we hopen van harte dat hij er in 2016 weer bij is!

5. Kies je favoriet

Aanmoedigen en opgaan in de race gaat beter als je een favoriete racer kiest. Gillen en joelen zonder dat je wordt nagestaard, wie hééft het? Dochter Robin ging prat op een mintgroene Beetle, die uiteindelijk met glans de finale won. De Texelse autocross heeft er een groupie bij.

6. Sméér

De straffe, zilte wind in de polder én de pittige augustuszon zijn verraderlijk. Boerenbruinverbrand kan anno nu écht niet meer. Als je huid je lief is en je in de week na de Texelse autocross nog een beetje serieus genomen wilt worden: smeer je in.

7. Jaag je zwarte geld er doorheen

Een entreeanalyse voor de calculerende evenementenbezoeker, bijgewerkt naar de tarieven van 2016: de Texelse autocross is niet goedkoop. Alle bezoek boven de 12 jaar betaalt een tientje entree per dag. Jongere bezoekers betalen vijf euro. Of je ook de portemonnee moet trekken voor de baby’s en dreumessen staat er niet bij. Een passepartout voor zaterdag en zondag kost 15 euro voor 12-plussers en 10 euro voor iedereen die jonger is dan dat. Pinnen kan niet, dus dit is het moment om je zwarte geld er doorheen te jagen.

8. Respecteer gefocuste crossers

Schrik niet als die vriendelijke winkelmedewerker van gisteren nu met een woeste blik in zijn ogen en moker in de handen zijn wielkasten staat uit te deuken. Een grote groep Texelaars, in het dagelijkse leven dienstbare medewerkers en verantwoordelijke vaders en moeders, is helemaal wild van ‘de cross’. Vooral op race dagen zijn ze… gefocust. Wees mild en houd gepaste afstand, morgen zijn ze weer helemaal zichzelf. Respecteer de gefocuste crosser.

9. Eet patat-met

Ooit wel eens patat gegeten bij de boot? Of op het strand na een lome, lange zonnige dag? Dan weet je dat friet door de ambiance goddelijk kan smaken. Op de crossbaan, met het zand tussen je tanden, is er niets lekkerder dan een patatje-met.

10. Douche de cross-tan van je lijf

Dit is waarschijnlijk de enige keer in je volwassen leven dat je met een goede reden onder de douche gaat. Niets is lekkerder om met een vette spons de crossspray tan van je lijf te boenen en daarna blozend en met een zacht huidje (het zand is de ideale scrub) op de bank te ploffen.

Het bijpassende autocross filmpje
About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Wat is jouw reactie

*