Rijbewijs Overboord

Vakantieverkeer is iets dat elke Texelaar wel kan wurgen, zelfs de meest rustige rijders op de eilandwegen raken hiervan wel eens overhit.

Texelaars rijden graag “een beetje door”. Ze kennen de weg als hun broekzak en weten altijd de kortste weg van A naar B. Onnodig lang in de auto zitten doen we alleen in de wintermaanden. Het liefst op zondag. Met oma in de bijrijdersstoel. Effe kijken hoe het erf eruit ziet bij Witte. Of kritisch beoordelen wat de bewassen doen bij de concullega-boeren.

Hé we zijn nú op vakantie jongens!

Autorijden tussen de toeristen is voor ons een moetje. We zitten dan niet te wachten op iemand die, zonder aanleiding, midden op de weg gaat stilstaan of vol in de ankers gaat bij elke splitsing. Moet je even naar een ander dorp, dan is het onvermijdelijk dat je toeristen tegenkomt die denken dat we op Texel niet alleen specifieke verkeersregels hebben maar ook andere gedragsregels. Even stoppen voor een lange rij fietsers of wandelaars. 40 rijden waar je 80 mag. En dan kwaad kijken naar de inhalers. Of hoofdschudden). De hedendaagse vakantieganger bewaart zijn efficiënte rijgedrag voor als hij weer thuis is en weer helemaal klaar is voor een potje stressen op de weg. Want hé: we zijn nú op vakantie jongens!

Het lijkt erop dat vakantiegangers hun rijvaardigheid compleet verliezen zodra ze op hun vakantiebestemming zijn. Zelfs de basis van het autorijden wordt overboord gegooid als ze op de boot naar Texel zitten.

Rijbewijs Overboord naar Texel

TomTrut stuk?

Soms is het moeilijk te begrijpen waarom er in het rijgedrag van de vakantieganger van die rare fratsen zitten? Zijn ze in de war? Is er iets ernstig gebeurd? Werkt de TomTrut niet? Is de richtingaanwijzer stuk? Mocht je als toerist midden op de weg willen keren, prima! Maar bereid de collega-weggebruiker effe voor! Ga niet prompt remmen en dwars op de weg staan. Een gemiddelde Texelaar houdt wel rekening met deze rare acties. Wij weten dat de blik op een parachute in de lucht iemand van 80 naar nul kilometer per uur kan krijgen in drie seconden. Een collega vakantie vakantieganger beseft niet: hij zou zomaar bij je op de achterbank kunnen belanden.

Natuurlijk snap ik het ook wel. Je bent op onbekend terrein en je wilt niets missen tijdens je vakantie. Je ziet veel nieuwe en mooie dingen om je heen en je wilt het liefst overal stilstaan om het uitgebreid te gaan bekijken. Zelfs als je helemaal niets met vogels hebt, merk je tot je verbazing dat je op Texel allerlei vogels op de rem gaat (en oef, wat is het voor degene die langsrijdt dan verleidelijk om al toeterend het complete weidevogelutopia op te schrikken…).

WTF, afslag 11?

Daarnaast valt het ook niet mee om de juiste weg te vinden. Je bestemming staat – tussen tig andere – op die rare kleine groene bordjes, die je amper kunt lezen bij een adviessnelheid. En dan hangen er allemaal nummers aan lantaarnpalen die jullie waarschijnlijk niets zeggen. Afslag 11? Ja leuk, maar ik wil gewoon de straat- dijk- of laannaam weten? Een parkeerplaats zoeken in een dorp blijft lastig als je het niet weet. De P van parkeren wordt pas aangegeven als je er al bent. Het zou inderdaad prettig voor jullie zijn als er in een straal van, laten we zeggen, een kilometer wordt aangegeven waar je kunt parkeren. Allemaal heel begrijpelijk.

50 cm lange Telelens

Maar hoe lastig het ook is, houdt je aan de regels. Deze zijn in Ommen hetzelfde als op Texel. Mocht je de weg niet weten naar De Cocksdorp wees dan geen irritante toerist door stil te gaan staan op de rotonde om de borden te bestuderen maar rijd nog een rondje. Zoals het hoort. Ga niet bij elke afslag op je remmen staan omdat je daar misschien wel heen moet, maar zet je auto aan de kant en zoek het rustig op. Rijd niet ergens in waar auto’s verboden zijn omdat je dan minder ver hoeft te lopen. Trap niet direct op de rem als je een lammetje of een schaap ziet, de kans is groot dat er een paar honderd meter verder nog wel een paar zijn. Zie je een mooi fotomomentje en wil je hem vastleggen? Zet dan niet pardoes, zonder richting aan te geven, je auto in berm en steek niet zonder te kijken je 50cm lange telelens uit het raam.

Echt. Texel hoort bij Néderland

Steeds meer toeristen lijken te denken dat Texel niet bij Nederland hoort en er eigen regels op na  houdt (wat natuurlijk ook wel een beetje zo is) en worden kwaad als je hen op hun idiote rijgedrag aanspreekt. No worries! Als je normaal rijdt en je verdwaalt een keer, so what? Al moet je hele eiland rondrijden om op je bestemming te komen, langer dan een uurtje duurt het nooit, dat is het voordeel van een eiland. Welke afslag je ook neemt, je komt altijd uit op de plek waar je wilt zijn. Het kan iets langer duren, maar waarschijnlijk kom je dan  wel op plekjes die anders nooit gezien zou hebben.

Waarschijnlijk zullen er in de reactie hieronder nog wel een paar irritatiepuntjes boven komen, maar beste toerist: we houden van je.  Zie dit niet als louter kritiek, maar beschouw dit verhaal als inzichten en tips voor je eigen veiligheid.

Gaan we het niet over het gedrag van fietsers en voetgangers hebben dan? Ja. Dat wordt een compleet nieuw hoofdstuk.

 

About Jan

Responsive WordPress Design ∙ ∙ Ondernemer ∙ ∙ WP Freak ∙ ∙ Blogger ∙ ∙ Koffie Addict ∙ ∙ Sometimes I Do Something Brilliant - Mostly Not ∙ ∙ Ik heb trouwens ook een Google+ profiel.

Reacties

 1. Haha gekkigheid met die toeristen he

 2. Na afgelopen voorjaar en zomer 5 dagen in de week 15 km heen en 15 km terug te hebben moeten rijden naar mijn werk in t noorden van texel moet ik helaas melden dat het bovenstaande stuk op waarheid berust. Mensen lijken idd alle verkeers- en gedragsregels in het verkeer overboord te gooien. Ik denk dat met name het trage rijden gemakkelijk aangepakt kan worden door DUIDELIJK overal aan te geven wat de juiste snelheid is. Bijvoorbeeld de pontweg, het ene stuk naar de boot staan er wel bordjes maar verder niet. De postweg, dat is er ook zo een. Hier en daar 80, hier en daar 60, prima maar zet er dan een bord neer! Of beter nog, schilder de snelheid op de weg, vervuil je de horizon niet nog meer met verkeersborden.
  wat mij het meest ergert is het niet aangeven van richting op rotondes (daar zijn wij texelaars heel sterk in!!!! Lui doe dit nou alstublieft u bent niet de enige op de weg!!!!!) en het voorrang verlenen op rotondes aan fietsers terwijl die geen voorrang hebben. Vaak gaat dit laatste gepaard met hevig en plotseling remmen, bijna-kop-staartbotsingen, opstoppingen op de rotondes en veel ergernis.

 3. Mike Brouwer says:

  ben er helemaal mee eens, waar er een bord met 80 staat ga dan gewoon 80 rijden en geen 50. ik snap wel dat de vakantiegangers in de zomer alles onderweg willen zien. maar er zijn ook mensen die werken, en die graag willen doorrijden, een enkele vakantie ganger of iemand die niet het gaspedaal in durft te trappen, gaan voor mij netjes met knipperende lichten aan de kant en dat ze daarna rustig door kunnen rijden , en zo zou iedereen het moeten doen die rustig wil rijden, als je op een weg niet kan inhalen. iedereen heeft het wel eens ook texelaars , is dat als je afslaat de weg op en je hebt niet goed gekeken dat er een auto met een aadige snelheid , op je afkomt, Geef dan GAS!!! dat de bestuurder die op je afkomt niet vol in de remmen moet, want ik heb het zelf ook meegemaakt, en had ik nog een aanhanger met iets zwaars er op staan , en op dat moment waren mijn remmen niet heel goed meer, en ik reed 70 en die bestuurder sloeg op het laatste moment de weg op, en op dat moment moest ik ook vol in de remmen en die bestuurder het volgens mij niet door had dat ik steeds dichter bij hem kwam terwijl ik remden het ging gelukkig net goed, dan denk ik tog kijk in je spiegels en geef gas!!

 4. Volgens mij valt het allemaal wel mee. Er wordt nu eenmaal geappelleerd aan onze verdraagzaamheid, we profiteren allemaal van het toerisme en zijn hier in feite met dertieneneenhalfduizend gastheren…….
  De hufterigheid in het “overkantse” verkeer is veel en veel storender dan de beperkingen die de argeloze toerist over het algemeen teweegbrengt in het Texelse verkeer. Al vraag ik me regelmatig af hoe ze hier in vredesnaam veilig en wel aangekomen zijn, met hun getreuzel en gestuntel….

 5. Ik ben het met alles in het artikel eens. Ik vraag me echter af hoe een Tesselaar zich gedraagt op vakantie, bvb in Amsterdam, of een andere stad of gebied in Nederland waar ze van alles zien dat ze niet op Texel zien….

 6. Herkenbaar stukje! Maar ik mis inderdaad nog iets…. Ik woon nu al een paar weken in de Cocksdorp, even over de 1000 denk ik en jaren werkzaam gewaast aan de “overkant”. Ook in mijn toenmalige functie was ik niet veel heiliger dan de paus…. Cocksdorp naar de boot is 22 km, dus als je je keurig aan de 80, of een fractie daarboven, dan is een ruime 15 minuten voldoende! Ware het niet dat er altijd wel iemand voor je zit die het ideale gemiddelde weet te drukken. Maar eigenlijk nooit de boot gemist, om die reden, Bijtijds weg zodat ik nog een rokertje kan doen voor ik de boot op mocht.
  Maar dan de terugweg! Sprintje naar het verkeerslicht en alles op rood….. Als motorrijder sta je al vlot helemaal vooraan, lichten van het benedendek op groen en dan moet je dus eerst achterom kijken of er niet een dwaas is die vanaf het bovendek met behoorlijke gang door rood heen knalt! En alle regelmatige reizigers weten dat het zo is…. Op het eiland is dat het enige groepje verkeerslichten en het verbaasd me nog steeds dat daar nog geen flinke klappers zijn geweest…
  Zo graag willen wij, Texelaars en import, naar huis!

 7. Een snelhiedsverschil van 60km/u maakt op een afstand van 350 kilometer 15 minuten uit. Als je goed je best doet en niet te veel hoeft te remmen voor het overige verkeer.
  Het eiland texel is 23 bij 10 kilometer. Is het leven van een texelaar zo kort dat men op een ritje van de vuurtoren naar de veerhaven nog 10 seconden moet winnen??????

  • Wolbert Poelmann says:

   De grap is dat het politiebureau af en toe een ochtend open is. ’s Avonds is er geen blauw te vinden op straat met als gevolg dat Texel een groot circuit wordt. In de zomermaanden zien wij quads en zelfs auto’s op twee wielen de rotonde af komen. Net zoals in de rest van Nederland is iemand op zijn gedrag aanspreken een doodzonde. Afgestraft met een zeer grote mond en met het verzoek de volgende keer te stoppen als iemand haast heeft!

  • van der Vis says:

   Peter, bedoel je niet 35 km per uur?

   Ik kan mezelf soms enorm ergeren aan toeristen en dan met name het rijgedrag. Wat mij betreft mogen er in het hoogseizoen best 10.000 toeristen minder per week op het eiland komen. Maar aangezien ik mijn geld niet met toeristen hoef te verdienen, zelfs niet indirect, heb ik wat dat betreft makkelijk praten.

   Ik zie mezelf dan ook niet als een van de gastheren waar Lieke het over heeft, wat uiteraard niet betekent dat ik mezelf als een hork tegenover vakantiegangers gedraag.

   • Dan kan ik je een goed advies geven. Ga in een niet toeristische plaats/gebied wonen. Niet de ergernis opzoeken. Als je op texel woont weet je dat je het met toeristen van doen krijgt, die hier komen voor de rust en niet om gestrest te worden. Maar helaas kunnen mensen in nederland niet meer omgaan met rust. Alleen nog met stress. Ik zou zeggen ga in amsterdam of rotterdam wonen. Daar kun je stressen, maar op texel heeft dat 0,0 zin.

    Ik heb bij een pakketdienst gewerkt. Ik kwam op mijn verjaardag ’s avonds om 5 uur leeg in vlissingen. Ik reed met het opel combootje met 160km/u op huis aan. En een week later kwam ik bij het zelfde bedrijf in vlissingen (Olau) leeg. Maar toen met een bestelbus die een topsnelheid had van 100km/u. En ik heb er toen een kwartier langer over gedaan. Dit was voor 25 jaar terug. Toen was er nog weinig verkeer op de weg. Tegenwoordig zit er meer verkeer op de weg, dus ik denk dat het kwartier niet eens meer gehaald word.

    Maar goed, een ritje van de vuurtoren naar de boot, levert je hooguit 10 seconden op, kun je lekker 10 seconden zitten ergeren voor de boot, dat je 10 seconden langer moet wachten op de boot, die er toch volgens een hoop mensen al te lang over doet. Gestreste wereld.

 8. Wolbert Poelmann says:

  Wellicht beter dan Texelse taxi’s die ’s nachts met 150 over de pontweg rijden om je kind “veilig” thuiis te brengen of voorrang nemen op rotondes uiteraard zonder richting aan te geven. Of de connection bussen die zo hard rijden dat er ieder jaar steevast eentje in de sloot beland. Dan liever achter een toerist zitten die zichtbaar geniet van wat Texelaars al lang niet meer zien!

  • Met te hard rijdende taxi’s en het onbeschofte rijgedrag van de Connexxion chauffeurs ben ik het met je eens. Dit is iets waar bijna elke Texelaar zich een ergert. Maar dat wij niet kunnen genieten van de schoonheid van het eiland heb je het mis. Wij doen het alleen op onze manier. Toeristen moeten juist genieten van ons eiland, dit staat los het artikel. Als er een toerist bij jouw in de straat rijd en plots op zijn rem trapt, omdat hij een blauwe mus bij jouw buren in de tuin ziet zitten, wordt je ook niet vrolijk, toch?

  • hoi wolbert ooit afgevraagd waarom die bussen zo stevig doorrijden
   1. bus komt aan bij halte passagier moet nog haar portomonee gaan zoeken onder in haar tas.
   2. vervolgens willen ze E 1,80 met dubbeltjes en stuivers gaan betalen om er na 2 keer tellen achter te komen dat ze maar 1,77 hebben vervolgens dus een 2 euromunt gaan zoeken in hun portomonee.

 9. lotte van de belt says:

  Ook ik heb mijn momentjes in het Texelse zomerverkeer wanneer er weer veel hinder is maar vóór ik reageer op die irritatie haal ik me die ene vakantie op la palma voor de geest waar ik in een huurauto een hele steile weg beklom, ja vooraan in de file, met een heel leger aan locals achter me, of die fietsvakantie waarin ik er pas na tien minuten peinzen op de kaart achter kwam dat ik het halve fietspad blokkeerde… Op vakantie is iedereen toerist. Moet kunnen. Liever tien toeristen die hinderen dan geen is mijn motto

 10. Sinds die rotondes aan de pontweg haal je soms ook de boot terug niet. Idd er zijn veel slakken op de weg, dat ervaar ik vooral als we weer naar de boot rijden. Dan is het soms net wel of net niet… terwijl je heus ruim op tijd weggaat. Een uur wachten met kinderen is dan niet fijn en dan laat ik ook wel eens een vloek…
  Ik kan mij voorstellen dat het voor eilanders lastig kan zijn, al die vakantiegangers die alle tijd hebben of nemen, maar ja, daar eet je ook van hè! Direct of indirect is het wel je brood. Dan hoort dit erbij.
  En ach, jullie kennen toch zeker alle sluiproutes welzeker!
  Voor mij is het in ieder geval een goede reden om zoveel mogelijk met de fiets te doen, ook met de kids. Maar daar zit ook een tegenhanger… ben ook wel eens voor mijn sokken gereden door een Texelaar (weet zelfs wie…, maar daar ga ik niet over uitweiden), die vervolgens ook nog uit het raampje begon te schreeuwen en schelden. En dat terwijl ik juist voorzichtig met mijn kinderen de weg overstak waar je 60 km mag en deze persoon ver over die limiet heen was. Ik voelde mij hier heel naar bij en zeker in bijzijn van de kinderen. Je moet hen leren hoe zich te gedragen in het verkeer en daar hoort zoiets zeker niet bij in mijn ogen. Haast is zelden goed, gelukkig liep dit wel goed af. Het had ook heel anders kunnen gaan.
  Dus tja, het heeft altijd meerdere kanten. Het is een beetje geven en nemen. Hoort erbij. Toeristen wat vlotter doorrijden en verder met zijn allen wat rustiger reageren als we haast (denken te) hebben. Is dat een aardige deal?
  Laten we het allemaal een kans geven! Dan heeft eenieder het naar zijn zin.

Wat is jouw reactie

*