Texel weet zich geen raad met singles

Iedereen omarmt de single. Ze kunnen online steun zoeken bij elkaar, kiezen uit 12.500 singlefeestjes per jaar, een coach in de arm nemen, een one night stand kiezen, online daten, daten in het park, daten in het bos, daten op het dak, daten op niveau, daten onder hun niveau, daten in Tilburg, daten in Utrecht, Den Bosch, Breda,…, of ontzettend profi flirten in de trein.

Als je dat allemaal leest over de single,  wil je er zelf ook het liefst een keer eentje thuis uitproberen. Zo’n schattig, adorabele singletje waar je dan allerlei leuke dingen mee kunt doen. En als je hem niet meer leuk vindt, breng je hem terug.

Iederéén houdt van ze! Nou ja, niet dus. Texel weet zich geen raad met singles.

Texel ziet singles niet voor vol aan

Ik wilde er niet aan, toen iemand me vertelde dat er op Texel restaurants zijn die geen reservering aannemen voor één persoon. Of iemand rücksichtslos naar een plekje aan de bar verwijzen. Want één persoon aan een tafeltje is gelijk aan: de omzet voor twee personen mislopen. Toch is het zo. Er zijn restaurants die singles niet voor vol aanzien.

Ze willen geen trieste éénlingen in de tent en winden daar geen doekjes om.

Texel voor singles

Schijnheilige toeslag

Hotels en Bed & Breakfasts zijn veel schijnheiliger. Ze zeggen niet dat singles niet welkom zijn, maar rekenen al sinds jaar en dag een tóeslag. Dan hoef je niet te zeggen: ‘je bent niet welkom, omdat je zo’n gedoe bent.’ Nehee, dan reken je gewoon een belachelijk buitensporig bedrag voor een kamer-met-ontbijt! Wedden dat die etterbakken van alleenstaanden dan meteen opsodemieteren? Geen gedoe met ‘no singles allowed’-bordjes. Gewoon hups, een vette toeslag rekenen.

Dubbel betalen voor een half ontbijt

Ergens in de noordkop van Texel staat een lieflijk, authentiek huis. De bewoners runnen er, naast het eigen huishouden, een bed and breakfast. Ze twitteren over koetjes en kalfjes en hebben een lieflijke site waar je online de meest popperige themakamertjes (…) kunt boeken. Hoe leuk! En net als ik helemaal in de sfeer kom, valt mijn oog op de prijs “47,50 per persoon per nacht, éénpersoonstoeslag 20,-, kinderen tot 6 jaar gratis…” Dat betekent dat je als single bijna de helft meer betaalt voor een half ontbijt en één kamer die je maar half zo vies kunt maken. Kinderen tot 6 jaar, soms bedplassende onopgevoede rekels die als het tegenzit ook nog het Farrow and ballbehang van je muren krabben, mogen gratis blijven logeren. Zo is er nog een tiental Texelse gastheren die thuis maar wat aanrommelen met singletoeslag.

Dit zijn de ergsten

Hotels spannen de kroon. Zo is er eentje in De Koog, die de prijs van een arrangement van 59,90 per persoon met 30 euro verhoogt op het moment dat je zonder partner komt. Dat is meer dan een verdubbeling.

Mijn hoop vestigt zich op een landelijke keten met een hotel in het hart van Texel (of zeg je óp het hart van Texel?). Zij moeten die randstedelijke liefde voor de single meegenomen hebben naar het eiland! Ik verheug me op het online intypen van het ‘1-tje’ bij ‘aantal personen’.

Ik blijk een beerput te hebben opengetrokken.

Om drie dagen totaal door te waaien betaal je hier voor twee personen 256 euro. Kom je alleen? Dan betaal je, ik heb het drie keer vol ongeloof opnieuw ingevoerd, 222 euro. Ik hoop tegen beter weten in dat het een foutje is in het boekingsscript.

Gastheertje spelen

De laatste jaren heeft Texel van alles opgetuigd om het beste van het eiland te laten zien. We haakten met animaties aan bij het diepgravende SBS6 programma waarvan ik de titel heb verdrongen, verkochten bijna onze ziel én het Texelvignet aan Telegraaf Media en zetten het prijswinnende Zo Texels op de kaart. En er was een cursus gastheertje spelen.

Zotte éénpersoonstoeslag afschaffen

Lieve gastheren- en vrouwen. Zit je hart op de goede plek en wil je toegang tot de 2,3 miljoen singles in Nederland die zich nu niet welkom voelen aan jouw keukentafel?  Schaf met elkaar collectief die zotte éénpersoonstoeslag af en je omarmt ze allemaal in één keer.

Heb jij het hart al jaren op de goede plek en nooit meegedaan aan de toeslagenhetze? Inspireer ons, verlos ons van de gedachte dat toeslag nu eenmaal zo hoort en reageer.

About Femmy

Op haar achttiende vertrok ze vijftien jaar lang voor studie en werk naar de Randstad. De zee riep haar terug. Het liefst ontdekt ze al interviewend de mooiste verhalen. Ze legt haar ervaringen met mensen en bijzondere gebeurtenissen vast in verhalen, reportages en blogs. Lees de complete bio van Femmy

Wat is jouw reactie

*