Waarom ik Facebook heb verlaten

Er wordt mij bijna dagelijks gevraagd waarom ik geen persoonlijke Facebook -account heb en of ik het niet erg vind dat ik zo veel “informatie” misloop. Nou, niet echt! Ik moet toegeven dat ik er als de kippen bij was toen Facebook naar Nederland kwam, maar na een paar jaar had ik het wel bekeken en heb mijn persoonlijke account verwijderd.

Voor veel mensen, waarvan ik er ook één van was, is Facebook een ideaal platform voor het in contact komen met mensen. Het stelt ons in staat om onze lang verloren schoolvrienden, sportmaatjes, oud-collega’s en verre familie te vinden en het geeft ons een platform om continu in contact te blijven met iedereen die we kennen. Waarom doe ik hier dan niet aan mee? De belangrijkste voor mij; Ik ben al verbonden met iedereen die ik ken en iedereen die belangrijk voor mij is. En de communicatie die wij onderling hebben bevalt me prima.

Vraag jezelf eens af; wat gaat er gebeuren na Facebook? Wordt het een stap vooruit, of een stap terug. Verlies jij al je ‘vrienden’? Ga je ze allemaal in real life ontmoeten?

Mijn kijk op vriendschap. Kwaliteit boven kwantiteit.

Mijn iPhone contactenlijst bevat momenteel 393 contacten, het kost me al een hoop tijd alleen al om voorbij de A te scrollen. Deze lijst bevat voor 95% contactgegevens van mensen die persoonlijk meerdere keren ontmoet heb en waarmee ik regelmatig contact heb. Hoe vaak spreek of zie jij je virtuele vrienden?

Facebook Ontvrienden

Op Facebook word je makkelijk meegetrokken in de illusie dat je honderden vrienden hebt, zelf leefde ik ook een tijdje in die waan. Ik had letterlijk honderden en honderden Facebook en real life “vrienden”. Mijn sociale leven was booming omdat ik door mijn werk tientallen mensen per dag ontmoette en mijn netwerk met de dag groter groeide.

Totdat ik van de één op andere dag ziek werd, een ziekte die rare dingen doet met het zenuwstelsel van het menselijk lichaam. In die periode leefde ik van ziekenhuisbezoek naar ziekenhuisbezoek en kon ik lichamelijk ongeveer 70% van de normale dagelijkse dingen. Voor veel dingen was ik afhankelijk van anderen en plaatste regelmatig een noodkreet of iemand a.u.b. een klusje voor mij wilde doen, te vaak tevergeefs. Deze periode is een harde leerschool voor mij geweest, en begon mij af te vragen aan welke eisen een vriendschap moet voldoen. Ik begon een duidelijk scheiding te maken tussen vrienden, kennissen en flapdrollen.

Facebook omdat iedereen het heeft.

Facebook is opgebouwd met maar één ding in het achterhoofd, “macht der gewoonte”. Malers en gebruikers hebben de communicatie veranderd in ‘facebooken’ en sleuren iedereen en alles hierin mee. Voor veel mensen is facebook het communicatiemiddel geworden in hun leven en worden hierdoor zo afgeleid dat het invloed heeft op hun dagelijkse gang van zaken. Iedereen is onbewust elke minuut van de dag bezig met het bijdrage van nutteloze content en het up-to-date houden van hun timeline. Maar voor wat? Is de beloning via een “vind ik leuk” of een reactie via een social netwerk al die moeite wel waard?

Het verlaten van dit ‘gewoontewereldje’ was een keerpunt in mijn leven, en het viel de positieve kant op. Het loslaten van Facebook heb ik opgevangen met andere, veel betere communicatie middelen waarbij de beloning veel meer waard is dan een Like.

Nutteloze informatie

Op Facebook worden twee soorten berichten geplaatst, goede berichten en slechte berichten. Goede berichten zijn interessant om te lezen en verdienen feedback.

Slechte berichten zijn nietszeggende, aandacht verlangende, uit jaloezie voortkomende, door eenzaamheid gevoede en tot in den treure vervelende content. De meeste hekel heb ik toch wel aan een “uit het leven gegrepen quote”. Donder toch op.

Jammer genoeg kom je goede berichten maar zelden tegen en is het al helemaal niet mogelijk om een interessante gesprekken te voeren over deze onderwerpen omdat er altijd wel idioten die weer leuk willen zijn of jaloers zijn dat zij de aandacht niet krijgen en het bericht bevuilen met hun dramacontent.

Gelukkig zijn er tegenwoordig netwerk platformen waarbij de inhoud van topkwaliteit is. Een favoriet van mij is Quora. Dit platform beschikt over ongelooflijk hoge kwaliteit en gevarieerde inhoud, het is een community (zoals Facebook) en het stelt je in staat om verbinding te maken met vrienden (zoals Facebook). De inhoud is een miljoen keer interessanter dan Facebook. Reacties worden vaak geplaatst door deskundigen op dat gebied, in tegenstelling tot , je weet wel, je tante..

Facebook stoort de communicatie

Facebook nep vriendenTegenwoordig heb ik weer de gewoonte om mensen op hun verjaardagen even op te bellen, een kaartje of een mailtje te sturen, in tegenstelling tot een felicitatie op hun Facebook timeline. En dit wordt gewaardeerd, dat merk je duidelijk aan hun reactie.

Als jouw felicitatie, like of reactie opgaat in tientallen en soms wel honderd andere dan heeft deze totaal geen waarde en wordt hij waarschijnlijk geeneens gelezen.

Iets dat in overvloedig beschikbaar is, verliest de waarde in onze ogen. Waarom zouden we iets waarderen als het zo makkelijk te krijgen is?

‘Ontvrienden’ is oorlog

In het begin heb ik nog geprobeerd om enkele vrienden verwijderen, maar dat liep vreselijk mis. Ik ontving meerdere dodelijk berichten van mensen die ik nog nooit in het echt ontmoet had, zij voelde zich beledigd dat ik ze had ontvriend. Ik kreeg zelfs mails van X waarom ik geen vriend meer wilde zijn met Y? Dit was voor mij de druppel: ik besloot de heleboel op te doeken.

Sommige vriendschappen zijn bedoeld om met een sisser af te lopen en langzaam te sterven, zodat alleen de goede blijven. Het is de natuurlijke orde der dingen. Met honderden Facebook vrienden is je leven niet gezond en het verminderen van dit aantal tot alleen je echte vrienden overblijven is niet te doen zonder andere te beledigen. Als Facebook nu een functie zou hebben om vage vrienden om te zetten in volgers dan zouden veel gebruikers meer mensen gaan volgen en schonere timelines overhouden. Maar Facebook denkt er niet over om dit te doen. Ze zeggen dat ze daarvoor de groepen en fanpages hebben Mijn mening is dat dit compleet iets anders is.

We hebben een Blogging Platform nodig op het Internet

Ik ken veel mensen die graag willen schrijven over iets en het willen delen met vrienden, maar Facebook voorziet niet in die behoefte. Google+ daarentegen kan worden gebruikt als een blogplatform en is niet alleen om die reden veel beter:

 • De inhoud van Google+ is veel interessanter.
 • Hun communities beschikken over uitstekende content.
 • Je kunt volgen en gevolgd worden ( en bepalen wie je echte vrienden of kennissen zijn ).
Dit waren voor mij de belangrijkste redenen om Facebook te verlaten. Persoonlijk dan, niet zakelijk. Ik probeer niemand over te halen om dit ook te doen, als jij je thuisvoelt op Facebook moet je er vooral blijven rondhangen.

Voor mij is het sinds mijn ommezwaai een stuk aangenamer geworden. Ik heb meer persoonlijk contact met mijn echte vrienden en weet gelukkig niet meer wat iedereen elke minuut van de dag doet. Als je een bekende tegenkomt heb je weer een goed gesprek omdat je elkaar wat nieuws te vertellen hebt. Mij bevalt het prima, ik ga liever bij mensen ‘om de koffie ‘ waar het woord Facebook niet ter sprake komt.

About Jan

Responsive WordPress Design ∙ ∙ Ondernemer ∙ ∙ WP Freak ∙ ∙ Blogger ∙ ∙ Koffie Addict ∙ ∙ Sometimes I Do Something Brilliant - Mostly Not ∙ ∙ Ik heb trouwens ook een Google+ profiel.

Reacties

 1. Leuk al die reacties op de blog over de diverse media.
  Maar zit het verschil tussen Facebook, Twitter en Google+ niet vooral in de mensen die al of niet van die media gebruik maken?
  In tegenstelling tot Facebook is Google+ veel nieuwer/kleiner en trekt alleen al daardoor een ander publiek. Veel minder mensen die ‘met de wind mee waaien’. Mensen die zelf keuzes maken, in plaats van de meute te volgen.

 2. Je kunt idd groepen maken op Facebook Marlon en ook mensen belangrijker maken zodat je meer van jun posts ziet. Dit kun je niet vergelijken met de cirkels in G+. De mogelijkheid om mensen in meerdere cirkels te zetten alleen al is geweldig. Sommige mensen vallen bij mij in tot 4 of 5 circels. Zo is dat in het ‘echte’ leven ook. Sommige mensen zijn vriend, familie en Texelaar of vriend, filmliefhebber en Engelstalig.

  Maar let op: Google+ is geen social media platform. Het is een sociale laag over alles Google. Vandaar de naam Google PLUS. En dat is anders dan Facebook of Twitter.

  Ja, je kunt het gebruiken als social media platform. De Timeline van Google+ is daar uitermate geschikt voor, maar het wordt interessant door de integratie van alles Google. Search, Gmail, Local, Maps, Now, Calender, YouTube etc.

  Voor jouw Kaleidoking alter ego is het volgens mij het platform of choice. Alleen die keuze moet je nog maken;-) De communities, de geweldige beeld/foto functionaliteiten en het bereik onder mensen met dezelfde interesses…

 3. Ik ben het niet helemaal met je eens, ook op Facebook kun je alles instellen zoals je zelf wilt en bepalen wie je echte vrienden of kennissen zijn.

  • Hey Kaleidoking! :) Ik vind persoonlijk de klantvriendelijkheid en behulpzaamheid van Google+ bij het inrichten van de kringen- en privacyinstellingen vele malen beter dan de manier waarop Facebook dat doet. Ik vind Google+ in veel opzichten de verbeterde versie van Facebook. Google+ heeft geleerd van de fouten van de makers achter Facebook :)

   • Daar moet ik me nog wat meer in verdiepen ben ik bang, maar als je genoeg weet van facebook privacy en instellingen, is het nog zo gek nog niet vind ik persoonlijk. Ik heb zelf veel internationale vrienden en mede digital artists en die zitten nog steeds het meest op facebook. Wel weet ik dat Google+ steeds verder uitgebreid wordt en het op den duur misschien wel gaat winnen.

    • Het prettige aan Google+ is inderdaad dat jezelf bepaald in welke kringen de mensen thuishoren die je wilt volgen, en zij zijn ook niet verplicht om je terug te volgen. Je bepaald zelf welk bericht voor welke kring is. En ook al heb je op Facebook je privacy instellingen goed staan er blijven via via altijd ongewenste berichten komen. Het “vrienden” worden staat me vooral tegen. Als je een bekende weigert of iemand ontvriend heb je een hok met herrie. Daar is mijn verhaal eigenlijk om te doen. Heel veel mensen zien het verschil niet meer tussen echte vrienden en Facebook vrienden.

     • Je verhaal vind ik zeer herkenbaar omdat ik zelf momenteel ook al langdurig ziek ben en veel onrust ervaar door mijn Facebook account. Door mijn eigen handelen uiteraard want ik hoef natuurlijk niet zo vaak te kijken, te reageren of mij te ergeren…. Maar toch doe ik het! Ik denk dat ik er ook (tijdelijk) mee ga stoppen!

 4. Ik heb je blog geliked via Facebook. Sorry? :)

Wat is jouw reactie

*